Mangaanisuodattimet asennettuna
Mangaania kaivovedessä
Mangaani on ihmiselle välttämätön hivenaine eli tarvitsemme sitä pieniä määriä pysyäksemme terveenä. Ravinnon kautta saatu mangaani ei aiheuta terveyshaittoja, koska ilmeisesti ravinnon muut komponentit vähentävät mangaanin imeytymistä elimistöön. Juomaveden kautta saatu mangaani on haitallisempaa.
Aiemmin mangaania on pidetty lähinnä esteettisenä haittana, ei terveysriskinä. THL:n mukaan lasten on syytä välttää hyvin mangaanipitoisen veden käyttöä juomavetenä ja liika mangaani juomavedessä on terveysriski lapsille, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.
THL:n mukaan juomaveden mangaani on yhteydessä muun muassa lasten oppimis- ja käyttäytymishäiriöihin. Vaikutus lapsiin on samankaltainen kuin lyijyllä. Tieto perustuu useisiin kansainvälisiin tutkimuksiin, joita on tehty muun muassa Kanadassa, Koreassa ja Meksikossa.
THL:n mukaan vaikutukset ilmenevät 1–12-vuotiailla lapsilla, kun juomaveden mangaanipitoisuus ylittää 100 mikrogrammaa litrassa. Aikuiset sietävät mangaania enemmän kuin lapset.
– Jo raskauden aikainen altistuminen vaikuttaa kehittyvään lapseen haitallisesti, toteaa tutkimusprofessori Hannu Komulainen THL:stä.
THL:n mukaan mangaania esiintyy suuria pitoisuuksia joka neljännessä suomalaisessa yksityisessä porakaivossa.
Mangaani aiheuttaa myös pahaa makua veteen sekä ruokiin, jotka valmistetaan mangaanipitoiseen veteen. Mangaanin tiedetään myös edistävän putkiston korroosiota. Ruuassa ja juomavedessä esiintyvien maku- ja hajuhaittojen lisäksi mangaanin näkyy usein tumman harmaana sakkana, jos vettä juoksutetaan.
Mangaani suodatetaan koko talon vedestä massasuodattimella.
Mangaani suositellaan mittaamaan kuuden vuoden välein tai jos vesi värjäytyy, havaitset maku- tai hajumuutoksia tai jos vettä käyttää raskaana oleva henkilö.